Švedsko srce moje majke

 
IZVORNO IME: Švedsko srce moje majke
REDATELJ: Adis Bakrač  |  ŽANR: drama
ULOGE: Faketa Salihbegović-Avdagić, Nermin Omić, Irina Dobnik, Armin Omerović
TRAJANJE FILMA: 88 min  |  GODINA: 2022  |  DRŽAVA: Bosna i Hercegovina   |  PLAKAT FILMA
POČETAK PRIKAZIVANJA: 03.02.2022

SADRŽAJ FILMA:
Projekat pretvaranja knjige u film je pokrenut još 2015. godine, ali je pauziran zbog smrti pisca Zilhada Ključanina koji je istovremeno radio i kao scenarista na filmu.

Glavnu ulogu u filmu tumači Faketa Salihbegović-Avdagić, a pored nje glumačku ekipu čine i Nermin Omić, Irina Dobnik, Aida Bukva, Miro Barnjak, Midhat Kuštunić, Nerman Mahmutović te Armin Omerović.

Film je sniman prošle godine na području općine Kiseljak, a već je imao svoju pretpremijeru na 46. izdanju crnogorskog filmskog Festivala Mojkovačka filmska jesen gdje je dočekan ovacijama.

Radnja filma kreće u ljeto 1993. godine kad grupa bosanskih izbjeglica, zbog ratnih dešavanja u Bosni, izbjegne u Švedsku.  Švedski crveni krst izbjeglice smješta u paviljon za migrante. Među njima je i srednjovječni bračni par Derviša i Adem. Derviša u paviljonu upoznaje Šveđanku Ingrid i uprkos jezičkoj barijeri, njih dvije postaju dobre prijateljice. Derviša saznaje da je Ingrid teško bolesna.

U međuvremenu završava rat u Bosni, a Derviša kreće u potragu za svojim nestalim sinom pri tom skupljajući ljekovite trave za svoju najbolju prijateljicu…


Foto i videogalerija
Ne propustite pogledati i ove filmove
Izazivači
Krivi spoj
Zbog tebe
Puls grada
Izazivači
Savršeni dani